Nederlandse Spoorwegen
Marthélise en Remco
Vanaf begin april is Marthélise als informatieanalist aan de slag bij het onderdeel van NS dat zich bezighoudt met alle data gerelateerde zaken: Data, Innovatie & Analyse (DIA). Een paar maanden later is Remco als data engineer toegevoegd aan het hetzelfde team waar ook Marthélise deel van uit maakt: het datateam voor de Inkooporganisatie van NS.
Nederlandse Spoorwegen en data
Het succes van de Amazons en Google’s van deze wereld laten het zien: data is king. NS wil data gebruiken om reizigers een steeds beter product op maat aan te bieden, van reisinformatie tot aanvullend vervoer. Daarbij respecteren ze uiteraard de wet- en regelgeving om de privacy van de reizigers te waarborgen en zijn ze transparant over welke informatie ze wel en niet delen. NS wil data en Artificial Intelligence slimmer inzetten voor het plannen en onderhouden van dure en schaarse middelen zoals treinen, gebouwen en infrastructuur. Een ‘data gedreven’ organisatie vraagt onder meer om het verminderen van de complexiteit van en hoeveelheid aan IT-systemen. Zo ook geldt dit ook voor de NS Inkoop organisatie: betere beslissingen kunnen nemen, gebaseerd op inzicht en data.
Technische omgeving
NS werkt met diverse ontwikkelpatronen om aan de ene kant snelheid en flexibiliteit in ontwikkelingen te houden en aan de andere kant wel een gestandaardiseerde productieomgeving te hebben. Het gebruikte platform is Azure met daarop draaiend SQL Server, Azure Analysis Server, Informatica BDM en Power BI. Binnen het Inkoop team is er gekozen voor ontwikkelingen in het agile borgspoor ontwikkelpatroon. Dit is een ontwikkelpatroon waar zowel het structurele karakter als flexibiliteit bij de ontwikkelingen en releases centraal staan.
Werkzaamheden
Toen Marthélise in april startte bij team Inkoop was dit een nieuw team binnen DIA. Vanuit de business was al veel informatie beschikbaar, maar richting de technische oplossing lagen alle opties nog open. Het voordeel daarvan is dat er echt vanuit het business vraagstuk toegewerkt kan worden naar een oplossing binnen de door DIA gestelde kaders.
De belangrijkste functie van het datateam is het faciliteren van de Inkooporganisatie om datagedreven te kunnen gaan werken. Het team voorziet Inkoop van de juiste informatieproducten, afhankelijk van de doelgroep kunnen die variëren van Power BI dashboards tot een volledige self-service omgeving in Power BI. De eerste focus ligt nu op het migreren van bestaande rapportages van Qlikview naar Power BI, waar mogelijk wordt voor de business al gelijk een zo groot mogelijke verbetering in gebruiksgemak en kwaliteit doorgevoerd.
In haar rol als informatieanalist is Marthélise verantwoordelijk voor het ophalen en vastleggen van de informatiebehoefte, de bijbehorende data-analyse en het vertalen naar een logisch datamodel. Binnen het team wordt T-shaped gewerkt, waardoor Marthélise ook meewerkt aan het testen van de datastromen en Power BI rapporten. Ook geeft Marthélise aan de functionele kant vorm aan de architectuur die gekozen wordt voor de oplossing.
Daarnaast heeft Marthélise ook een taak bij opleiden en begeleiden van een interne NS-collega op het vakgebied Data & Analytics. Dit is voor Marthélise een leuke aanvulling op de werkzaamheden binnen OneDNA, waar ze ook members coacht en begeleidt.
Door het T-shaped werken binnen NS is Remco in staat zijn rol als data engineer breed in te vullen. Naast de back-end werkzaamheden besteedt hij zijn tijd aan het maken van de Power BI rapportages, het uitvoeren van data-analyse, het opstellen van de technische architectuur en het invullen van het release proces. Deze combinatie zorgt voor een afwisselende mix van werkzaamheden en biedt Remco daarmee een mooie plek om nieuwe uitdagingen op te zoeken.
Uitdagingen
Voor Marthélise zit de uitdaging aan de ene kant in het begrijpen en analyseren van de inkoopprocessen en aan de andere kant in begeleiden en opleiden van NS collega’s. Remco kan zich breed ontwikkelen, niet alleen door zijn taken als data engineer uit te voeren, maar ook door de front-end ontwikkeling op te pakken en de technische lijnen uit te zetten voor het agile borgspoor en het uiteindelijke borgspoor. Hierdoor beweegt hij zich ook meer naar de organisatorische en architecturele kant.
Wat beide echter vooral heel leuk vinden is de expertise en ervaring die we hebben binnen OneDNA op het gebied van Data & Analytics en op consultancy gebied in te brengen in het team en daarmee NS verder te helpen.
Remco: “Een van de uitspraken binnen OneDNA is altijd: Wat we doen, doen we goed. Help je teamgenoten beter te worden in het vakgebied en ga voor het optimale teamresultaat.”
Ook nieuwsgierig geworden? Laat het ons weten, Remco en Marthélise vertellen graag meer over de opdracht en wat voor leuke dingen we doen bij OneDNA.
Jan-Paul Meijer
Managing Partner OneDNA