Dienst Testen

Sander en Richard maken sprongen bij Dienst Testen

Eind vorig jaar en begin van 2021 zijn respectievelijk Sander op ´t Hof en Richard Boon gestart bij Dienst Testen voor de eerste opdracht vanuit OneDNA. Nu 6 maanden later ben ik bij ze op bezoek in Zeist, op locatie van de opdrachtgever, om met ze te praten over de start en de ontwikkelmogelijkheden die ze zien.

Dienst Testen

Dienst Testen is opgericht door het ministerie van VWS om de Nederlandse testcapaciteit in kaart te brengen en te vergroten.  Dienst Testen regisseert de samenwerking tussen betrokken partijen als GGD’s en laboratoria, koopt testmaterialen in en zorgt voor een soepel lopende testketen.  Zo zorgt ze ervoor dat er genoeg testmateriaal op voorraad is, koppelt testlocaties aan (regionale) laboratoria en ziet onder meer toe op de kwaliteit binnen de gehele testketen. Schematisch kan de rol van Dienst Testen als volgt weergegeven worden:

picture

Werkzaamheden

Binnen Dienst Testen zorgen Sander en Richard er samen met de rest van het team voor dat er een duurzaam data platform komt in de Cloud die voor de COVID ‘19 pandemie de juiste informatie kan leveren, maar ook voor nieuwe pandemieën als solide data fundament kan dienen.

Hiermee wordt de data gecentraliseerd, afgeschermd voor specifieke gebruikers en lopen de processen automatisch zodra nieuwe data binnenkomt.

Gedurende de eerste weken van de start van Sander werd de omvang snel helder en het belang om nog sneller te kunnen handelen. Richard is toen ook aan boord gekomen en dit zorgde ervoor dat ze verschillende projecten tegelijk konden oppakken. Zo is DevOps ingericht om agile te kunnen werken, en worden componenten automatisch uitgerold na een “check-in”.

Sander: “Deze opdracht is echt ontzettend gaaf! De uitdagingen die voorbij komen houden het constant spannend. Zo willen we de data op een zo efficiënt mogelijk manier inladen en tegelijkertijd zo snel mogelijk beschikbaar krijgen. Beveiliging wordt gelijk bij het ontwerp aangepakt om veiligheid voorop te stellen. Goede kwaliteit van de data is een van de grootste uitdagingen. Hierbij zijn we afhankelijk van verschillende bronleveranciers in de gehele testketen (van de GGD GHOR (vereniging boven de verschillende GGD regio’s), laboratoriums,  LCH (Landelijk consortium hulpmiddelen) en het RIVM.”

Richard: “Binnen Dienst Testen heb ik veel kunnen leren. De dynamiek in het team is erg hoog. Door de samenwerking met de verschillende teamleden doe je veel kennis op. Iedereen heeft een andere kijk op een bepaalde casus door de diverse achtergronden.”

image00006
Sander
image00008
Richard

Technische omgeving

Samen met Dienst Testen is gekozen voor een Microsoft Azure Data Cloud Platform en is een architectuur neergezet waar Azure SQL Server, Azure Databricks, Azure Data Factory, Power BI en PowerApps een belangrijke rol spelen. Tevens wordt gebruik gemaakt van de bij OneDNA ontwikkelde Blueprint voor het gestructureerd, secure, compliant en uniform neerzetten van de diverse (OTAP) omgevingen. Hiermee voldoet de inrichting bijvoorbeeld in 1 keer aan de security eisen die gesteld zijn en kunnen vervolgens gemonitord worden in het Security Center.

Uitdagingen

Naast de gebruikelijke technische uitdagingen, zoals ‘hoe krijgen we de data op een gestructureerde manier binnen zodanig dat het correct, tijdig en volledig is’, zijn er ook voldoende consultancy uitdagingen. In vorige opdrachten was het nog veel enkel techniek, logisch als data engineers, maar bij Dienst Testen zijn Sander en Richard ook echt als consultant in de organisatie aan de slag. Veel overleg waar ze eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen en sturing kunnen geven. Kortom: veel mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en om ons consultancy DNA verder te ontwikkelen.

OneDNA

De stap naar OneDNA is er een met perspectief. Een club met passie voor data die bij Sander en Richard er ook van afspat! Sander: “Wat ik juist zo leuk vind, is dat op basis van onze input van onder andere de Dienst Testen, met data producten aan de gang kunnen. Zo hebben we al een Blueprint, die we binnen OneDNA hebben ontwikkeld, kunnen inzetten bij de Dienst testen.” Richard vult aan “maar ook ideeën die we nu opgedaan hebben op onze opdracht rondom metadata management kunnen we weer omzetten in een product voor onze andere klanten. Iets wat mij heel veel voldoening geeft!”. OneDNA stimuleert ons om verder te ontwikkelen als consultant door te prikkelen, te discussiëren en te motiveren!

Ook nieuwsgierig geworden? Laat het ons weten, Sander en  Richard vertellen graag meer over de opdracht en wat voor leuke dingen we doen bij OneDNA.

Jan-Paul Meijer

Managing Partner OneDNA